Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η συγγραφέας Λιλή Μαυροκεφάλου είπε για "Το μυστικό της Ανεμότρυπας"


Το "μυστικό της Ανεμότρυπας" είναι αφιερωμένο στον πατέρα της συγγραφέως και στις μυθικές στιγμές που της χάρισε με την αγάπη του.
Σίγουρα εκείνες οι στιγμες θα είχαν μέσα τους και παραμύθι. Γιατί το παραμύθι είναι αγάπη.

Αγάπη προσφέρει και η παραμυθού Χαρά- το alter ego της συγγραφέως - σε λουλούδια, ζώα, παιδιά. Για τον μικρό Χάρη θέλει να φτιάξει μια τούρτα γενεθλίων από βοτανοζαχαρωτά! Υγιεινή. Νόστιμη. Μοναδική. Καθόλου εύκολη υπόθεση, όμως έχει αρωγούς, εκτός από το σκύλο και τη γάτα  της, και πλάσματα παραμυθένια. Η καλή μάγισσα Ζαχαρούλα γνωρίζει τη συνταγή για την τούρτα, όμως γνώση δίχως πράξη είναι άχρηστη.

Στις συναρπαστικές περιπέτειες για την ανάκτηση της μαγικής κουτάλας  αναμετρώνται η  αφιλοκέρδεια με την απληστία κι ο αναγνώστης αγωνιά να νικήσει η πρώτη, καθώς ταυτίζει την δεύτερη με το Κακό. Αλλά για να νικηθεί το Κακό πρέπει το Καλό να οργανωθεί και να παλέψει.

Η κακιά μάγισσα Μέλια, μαζί με τους πειθήνιους στρατιώτες της, τελικά εξουδετερώνεται και μεταμορφώνεται σε φλαμουριά. Λυτρωμένη από την  αγωνία να φυλάει  και να αυξάνει το χρυσάφι της, κλεισμένη στο σκοτάδι της σπηλιάς, γεύεται τη γαλήνη, την ελευθερία, το φως.  

Η αγωνιστική αγάπη κέρδισε.

Το " μυστικό της Ανεμότρυπας", μέσα από ενδιαφέρουσα πλοκή, ρέουσα γλώσσα, ζωηρούς διαλόγους και χιούμορ, καταφέρνει να περάσει ανθρωπιστικά και οικολογικά  μηνύματα και να φανερώσει, με όχημα τη μυθολογία, τη διαχρονικότητα του Έλληνα,

Η ωραία εικονογράφηση φωτίζει και συμπληρώνει εύστοχα το κείμενο. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να καρποφορήσει.

Λιλή Μαυροκεφάλου

Aρχαιολόγος - συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου