Πέμπτη 18 Μαΐου 2017




ΨΥΧΟΔΡΟΜΙΟ, ποιητική συλλογή, εκδόσεις Ιωλκός

Οι διαδρομές της ψυχής, ο κοινός τόπος όλων μας. Η προαιώνια εύθραυστη ισορροπία μας. Η διαμάχη του εγώ μας με τον ίδιο του τον εαυτό – τον ενοχικό, τον θυμωμένο, τον ηρωικό, τον συντετριμμένο, τον απελευθερωμένο- και η προέκτασή της στο εμείς.  Στη διαμόρφωση της ένωσης και της χωριστικότητας με τους σημαντικούς άλλους. Διαδρομές ατέρμονες μέσα από συγκρούσεις ποικιλόμορφες που οδηγούν άλλοτε σε  αποκαθηλώσεις κι άλλοτε σε υπερβάσεις. Τραύματα που άλλοτε γεννούν φόβους κι άλλοτε θαύματα.   Η περιπετειώδης, συναρπαστική και ποιητική πορεία του είναι μας: το Ψυχοδρόμιό μας.



ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
(...) Ψυχοδρόμιο: μια συλλογή ποιητική «πολλά υποσχόμενη» με κυρίαρχο στοιχείο της το είδος  αλλά και το ύφος του λόγου της.
Ένας λόγος ανοιχτός και πολυεπίπεδος.
Ένας λόγος που μας απευθύνεται τόσο κατά κυριολεξία όσο και μεταφορικά, σε ανιόντα και κατιόντα επίπεδα, με οδηγό τα σήματα και τις συνδέσεις του,  καλά συναρθρωμένα σε μεστούς και πυκνούς στίχους.
Μοιάζει θαρρείς με διάλογο ειδικών και μυημένων που κατέχουν καλά την τέχνη της συζήτησης και είναι ταυτόχρονα ανοιχτοί στους νιόφερτους και τους ξένους (...)
(...) Το Σύμβολο, τα σύμβολα, είναι εδώ βεβαίως ο λόγος και οι λέξεις.  Ο λόγος της Χριστίνας Κόλλια παραμένει πάντοτε ποιητικός και θεραπευτικός, σαγηνευτικός και αποκαλυπτικός συνάμα: άλλοτε νομίζεις ότι διαβάζεις δοκίμιο για τα περιεχόμενα του ανθρώπινου «ψυχοδρομίου» (του «ψυχοδρομίου» όλων μας) και άλλοτε νιώθεις να «χάνεσαι» σαν  σε όνειρο,  πολυσήμαντο εξ ορισμού, αφού σε ξεναγεί στο δικό σου μα και σε όλων μας τα «ψυχοδρόμια».
Αυτό ειδικά το στοιχείο, η διαφαινόμενη διπλή αξίωση  ποιητικού στοχασμού και δοκιμιακής συνέπειας κάνουν το παρόν πόνημα ξεχωριστό και πραγματικά οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την ποιήτρια που μας το προσφέρει (...)
            Κώστας Μωρόγιαννης, Ψυχίατρος – Ομαδικός Αναλυτής –



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου