Σάββατο 2 Απριλίου 2011

2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ένα ασχημόπαπο, με ταπεινή καταγωγή, γεννήθηκε, στις 2 Απριλίου του 1805, σ’ ένα χωριό της Δανίας. Το ασχημόπαπο είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Ήταν όμως χαρισματικό, γενναίο και πεισματάρικο, γι’ αυτό και δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Τα πρώτα του ταξίδια τα έκανε στην Ποίηση, γράφοντας τα δικά του ποιήματα. Ύστερα αποφάσισε να γυρίσει τον κόσμο και να γράψει για τις ομορφιές του. Ακόμα και στην Ελλάδα έφτασε. Μαγεύτηκε από την Ακρόπολη και τον Κεραμεικό, ζωγράφισε την Καπνικαρέα.

Το ασχημόπαπο έκανε ότι μπορούσε αλλά κανένας δεν του έδινε ιδιαίτερη σημασία, κάποιοι μάλιστα το κορόιδευαν. Έτσι, ανακάλυψε ότι όλα τα μυστικά της ζωής κρύβονται μέσα στα παραμύθια. Κι αποφάσισε να γράψει τα δικά του. Κι ήταν τόσο αληθινά τα παραμύθια του, που το ασχημόπαπο έγινε ο Κύκνος των παραμυθιών.

Αν κι έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από τη μέρα που ο Κύκνος έφυγε για την «αιώνια χώρα του παραμυθιού», κανένας δεν τον ξέχασε. Γιατί ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο, «τα ασχημόπαπα», «τα κοριτσάκια με τα σπίρτα», «οι βασίλισσες του χιονιού» και «τα μολυβένια στρατιωτάκια».

Χ.Κ.

Η Καπνικαρέα ζωγραφισμένη από τον Άντερσεν το 1841

2 σχόλια:

  1. Oταν τα μυστικα της ζωης μαγευονται και δινονται στα 'παραμυθια' τοτε παει να πει οτι εχει ανοιξει ο διαυλος που αγκιστρωνει τις αληθειες μας και παυουν να ακουγονται οι αλυσιδες της καθημερινοτητας που κουβαλαμε ολοι μας...
    Εχεις εναν τοσο μαγικο τροπο, Χριστινα μου, να ζωγραφιζεις τις λεξεις με τον ομορφο καμβα της ψυχης σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν οι μεγάλοι τολμούν να μαγεύονται από τους μύθους, ο κόσμος μπορεί να ελπίζει ακόμα..
    Ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή