Λίγα λόγια για το έργο της Χριστίνας Κόλλια, «Κραυγές ζώσες»
Η Χριστίνα Κόλλια με το πρώτο ποιητικό έργο της εκφράζει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ζωή και τον έρωτα.
Στο έργο της «Κραυγές ζώσες» από τις εκδόσεις Ιωλκός, τα αρχέτυπα του άντρα και της γυναίκας συναντιούνται, γνωρίζονται και αποφασίζουν να συνοδοιπορήσουν. Η γνωριμία μέσα από τον παράλληλο ποιητικό μονόλογο του αρχέτυπου – γυναίκα και αυτόν του αρχέτυπου – άντρα, συνεχίζεται με την κατοπτρικά αέναη αντιμετώπιση τους. Η εικόνα του ενός συμπληρώνει τα λόγια του άλλου, επιτείνει τους προβληματισμούς του. Οι ταυτότητές τους σταδιακά συγκλίνουν, πρώτα αντίκρυ στους άλλους, εχθρούς και φίλους, κατόπιν στα μάτια των αδελφών τους, μέχρι την τελική μέθεξη. Το εγώ τους εκφράζει το θέλω τους, που σταδιακά γίνεται κοινό. Η κατοπτρική διαμαρτυρία τους μετουσιώνεται σε διπλή αναζήτηση, ένωση σωμάτων, εξομολόγηση, ένωση καρδιάς, απολογισμό, αυτογνωσία, ισορροπία, ένωση ψυχής.
Η φωνή τους υψώνεται, γίνεται ωδή, ωδή τράγου, κορυφώνεται γίνεται συνουσία και καταλαγιάζει αρμονικά. Η πρωτόγονη και άγρια φύση τους δίνει την θέση της στην διάθεση της αρμονίας, της ισορροπίας, της ελεύθερης βούλησης που καταλήγει σε δεσμό δυό ελεύθερων ανθρώπων. Ο καθένας από τους δύο βαδίζει προς την γαλήνη και την πληρότητα, τιθασεύει το πάθος του και ανυψώνει το ήθος του σεβόμενος τον εαυτό του πρώτα και μετά για τον άλλον. Η αρμονία του ζευγαριού παραπέμπει στον μύθο του ανδρόγυνου. Η χαλιναγώγηση του πρωτόγονου ένστικτου οδηγεί στην αυτογνωσία και την ισορροπία, στην πραγματικά αληθινή δύναμη του ανθρώπου.
Έργο κλειστό λόγω της μορφής και της σημειολογίας του, των αρχετύπων άνδρα γυναίκα, συνεκτικό και ουσιαστικό, έργο αρμονικά δεμένο, είναι παράλληλα έργο ανοικτό, με πολλαπλές αναγνώσεις, γεμάτο προβληματισμούς και ζητήματα διαχρονικά αλλά και εφήμερα, που μέσα από τον λιτό μονόλογο –διάλογο οδηγεί τους ήρωες στην αυτογνωσία για να επέλθει κάθαρση. Όμως, σαν έργο ανοικτό ελευθερώνει την δημιουργία του ίδιου του ζεύγους των ηρώων του, ξεφεύγοντας από την αρχική σχέση συγγραφέα και έργου. Το ζεύγος της Κόλλια γεννά και τίκτει την αγαλλίαση και την αισιοδοξία για όλο το ανθρώπινο γένος.
Η σελιδοποίηση του βιβλίου της Ζωής Ιωακειμίδου είναι τόσο αισθητικά προσεγμένη και συνεκτικά ταιριασμένη, δίνοντας μια πιθανή ανάγνωση στο ποίημα, μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών φωτογραφιών του Βασίλη Γιαννακόπουλου και της Μαργαρίτας Ράντεβα, με τα εκπληκτικά πρόσωπα της Μαίρης Τριανταφύλλου που είχε την ενδυματολογική επιμέλεια και του Γιώργου Καλογήρου
Η σημερινή θεατρική ερμηνεία των δύο εκπληκτικών ηθοποιών, Θάλειας Αργυρίου και Γιώργου Ψάλτου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο Μουσείο Ηρακλειδών αποτέλεσε μια άλλη πρόταση πιθανής ανάγνωσης, που καλό θα ήταν να γίνει ταινία και συνοδευτικό DVD στο βιβλίο «Κραυγές ζώσες».
Τέλος, το ποίημα αυτό είναι όμως παράλληλα ένα μεγάλο τραγούδι που είναι ανάγκη να βρει τον μελωδό του, και να το σιγοτραγουδήσει όλη η Ελλάδα.
Εύχομαι καλοτάξιδο!
Μαρία Ματάλα
Εικαστικός - Κριτικός
Εικαστικός - Κριτικός
Dr. es lettres francaises et comparees
11 Ιουλίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου