Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Το μυστικό της Ανεμότρυπας από τον "Εξώστη"

Εξώστης - 500+416 - Fahrenheit451 - Fahrenheit451

"Για τη γιατρειά των ανθρώπων"
του Γ. Φωτιάδη

Είναι γνωστό εδώ και αιώνες πως η χρήση του μύθου -και ακόμη περισσότερο της αλληγορίας- επιτρέπει στον αφηγητή να αποφύγει δυσάρεστα ή και ακόμη βαρετά μονοπάτια τόσο για τον ίδιο όσο και για τους αναγνώστες του. Μπορείς πάντοτε να πεις τα ίδια ακριβώς πράγματα γράφοντας ένα ακόμη φιλοσοφικό δοκίμιο γεμάτο ηθικούς, κανονιστικούς αφορισμούς και με δεκάδες παραπομπές στην εγχώρια και τη διεθνή βιβλιογραφία ή ένα άρθρο πολιτικού περιεχομένου που θα αναμασά τα ίδια επιχειρήματα, τις ίδιες απόψεις ενδεχομένως με διαφορετική, καλύτερη ή χειρότερη, αναδιατύπωση. Μπορείς ωστόσο να γράψεις ένα παραμύθι που θα απευθύνεται εξίσου σε παιδιά και σε ενήλικες και τούτο θα συνιστά από μόνο του μία σημαντική επιτυχία.

 Ένα κείμενο που θα μπορεί να διαβαστεί τόσο από ένα παιδί όσο και από έναν ενήλικα - είτε πρόκειται για τον ίδιο τον γονιό του, τον μεγάλο αδελφό του, τον άνθρωπο που θα σταθεί πλάι του, θα του αφιερώσει χρόνο και προπαντός θα συζητήσει μαζί του για όλα όσα γράφει- είτε όχι. Και τούτο είναι που πέτυχε με το βιβλίο της Το Μυστικό της Ανεμότρυπας η Χριστίνα Κόλλια. Πρόκειται για μία αλληγορία που μέσα σε λιγότερο από ογδόντα σελίδες μιλάει για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις όπως η απληστία, η αλαζονεία, η πίστη και η προδοσία, η αρχομανία, η διαφθορά, η φιλία, η ίαση, η γιατρειά των ανθρώπων και το εμπόριό της. Με πανέμορφη, ελλειπτική εικονογράφηση της Μαργαρίτας Ράντεβα, που αφήνει τη φαντασία να ταξιδέψει ελεύθερα και την επιμέλεια της Κλαίρης Παπαμιχαήλ, η Χρ. Κόλλια παρουσιάζει ένα όμορφο, αλλά κυρίως γνήσιο, παραμύθι που αξίζει να διαβαστεί. Ειδικά στις ημέρες που ζούμε. 

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η συγγραφέας Λιλή Μαυροκεφάλου είπε για "Το μυστικό της Ανεμότρυπας"


Το "μυστικό της Ανεμότρυπας" είναι αφιερωμένο στον πατέρα της συγγραφέως και στις μυθικές στιγμές που της χάρισε με την αγάπη του.
Σίγουρα εκείνες οι στιγμες θα είχαν μέσα τους και παραμύθι. Γιατί το παραμύθι είναι αγάπη.

Αγάπη προσφέρει και η παραμυθού Χαρά- το alter ego της συγγραφέως - σε λουλούδια, ζώα, παιδιά. Για τον μικρό Χάρη θέλει να φτιάξει μια τούρτα γενεθλίων από βοτανοζαχαρωτά! Υγιεινή. Νόστιμη. Μοναδική. Καθόλου εύκολη υπόθεση, όμως έχει αρωγούς, εκτός από το σκύλο και τη γάτα  της, και πλάσματα παραμυθένια. Η καλή μάγισσα Ζαχαρούλα γνωρίζει τη συνταγή για την τούρτα, όμως γνώση δίχως πράξη είναι άχρηστη.

Στις συναρπαστικές περιπέτειες για την ανάκτηση της μαγικής κουτάλας  αναμετρώνται η  αφιλοκέρδεια με την απληστία κι ο αναγνώστης αγωνιά να νικήσει η πρώτη, καθώς ταυτίζει την δεύτερη με το Κακό. Αλλά για να νικηθεί το Κακό πρέπει το Καλό να οργανωθεί και να παλέψει.

Η κακιά μάγισσα Μέλια, μαζί με τους πειθήνιους στρατιώτες της, τελικά εξουδετερώνεται και μεταμορφώνεται σε φλαμουριά. Λυτρωμένη από την  αγωνία να φυλάει  και να αυξάνει το χρυσάφι της, κλεισμένη στο σκοτάδι της σπηλιάς, γεύεται τη γαλήνη, την ελευθερία, το φως.  

Η αγωνιστική αγάπη κέρδισε.

Το " μυστικό της Ανεμότρυπας", μέσα από ενδιαφέρουσα πλοκή, ρέουσα γλώσσα, ζωηρούς διαλόγους και χιούμορ, καταφέρνει να περάσει ανθρωπιστικά και οικολογικά  μηνύματα και να φανερώσει, με όχημα τη μυθολογία, τη διαχρονικότητα του Έλληνα,

Η ωραία εικονογράφηση φωτίζει και συμπληρώνει εύστοχα το κείμενο. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να καρποφορήσει.

Λιλή Μαυροκεφάλου

Aρχαιολόγος - συγγραφέας

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η Παυλίνα Παμπούδη έγραψε για "Το μυστικό της Ανεμότρυπας"


Η Χριστίνα Κόλλια έφτιαξε ένα γλυκό παραμύθι για νύμφες, μάγισσες και ξωτικά, ζυμωμένο με ανέμους, στολισμένο με πεταλούδες και σφήκες, αρωματισμένο με σιρόπι φράουλας, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Και με αφορμή το ορεκτικό αυτό παραμύθι, φιλεύει τα παιδιά (αλλά και τους μεγάλους) με λαχταριστές μπουκίτσες γνώσης: μυθολογία, γεωγραφία, οικολογία, υγιεινή διατροφή, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση: 
Η τρυφερή αλλά και τολμηρή γιαγιά Χαρά, μαζί με τους συντρόφους της, τη γατούλα Ολυμπία και τον σκυλάκο Ευτύχιο ( ήρωες και στο προηγούμενο βιβλίο της Χριστίνας Κόλλια, Περιπέτεια στο Βασίλειο των Θεών), από τη μοσχομυριστή κουζίνα και το ζεστό σαλονάκι της, εξορμά για άλλη μια περιπέτεια στους μαγεμένους τόπους της Ελλάδας, τα βουνά της, τα δάση της, τις πηγές της . 
Το ρεπορτάζ λεπτό προς λεπτό από το θαυμαστό ταξίδι τους, καλύπτει με τις ζωντανές εικόνες της η ζωγράφος Μαργαρίτα Ράντεβα.
Απολαύστε το βιβλίο!

Παυλίνα Παμπούδη
Συγγραφέας – Ποιήτρια
- Zωγράφος