Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ο «Θείος Έρως» της Τέχνης

Κρύβω μέσα στο στήθος μου το κουβάρι, ένα κουβάρι κόκκινο βαθύ σαν πλακούντας και το νήμα του σαν τον ομφάλιο λώρο με τροφοδοτεί με το αίμα της ελπίδας για τη ζωή, την έξοδο, τη σωτηρία» Θείος Έρως- απόσπασμα



Αθήνα, Ιούλιος 2011.
Κι ενώ η πόλη περιπλανάται σε οδούς πτώσης και κατάπτωσης, ένας «Θείος Έρως», ίδιος με ομφάλιο λώρο – τροφό πνευματικής ανάτασης κι ανάστασης, ξεδιπλώνεται με τη μορφή μουσικοθεατρικού δρώμενου στον χώρο του Παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Θόλου.

Ένας ομφάλιος λώρος άρρηκτα συνδεδεμένος με τον πλακούντα της ερευνητικής και καλλιτεχνικής ομάδας «Δρυός Τόποι», που επτά συνεχή χρόνια κυοφορεί και γεννά αδιάκοπα την υψηλή τέχνη της αρχαίας όρχησης.

Η Άννα Λάζου, Λέκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και ιδρύτρια της ομάδας «Δρυός Τόποι», μας εξέπληξε για μια ακόμα φορά. Διοργανώνοντας ένα αλησμόνητο οκταήμερο εκδηλώσεων στον χώρο του Παλιού Πανεπιστημίου, η Άννα Λάζου, ξετύλιξε με σπουδή το κουβάρι της ελπίδας, που σαν θαλασσόχορτο αγωνιά στην άμπωτη, και φώτισε την έξοδο της σωτηρίας μέσω της Τέχνης.


Είθε η Πρυτανική Αρχή να καθιερώσει και να θεσμοθετήσει αυτή την πνευματική όαση που μας συνεπήρε τον φετινό Ιούλιο, και σ’ όλους τους καιρούς, χαλεπούς ή δοξαστικούς, να παραμείνει ένας χυμώδης ποταμός που εισβάλοντας από παντού θα μας τυλίγει.

«Ένα θαλασσόχορτο που αγωνιά στην άμπωτη
η ψυχή μου
και εσύ ένας χυμώδης ποταμός που εισβάλεις από παντού
Τυλίγοντάς με…»
Θείος Έρως - απόσπασμα

Χ.Κ.

Μουσικοθεατρικό δρώμενο: "Θείος Έρως" από την ερευνητική - καλλιτεχνική ομάδα "Δρυός Τόποι", με την αιγίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Σκηνοθεσία: Άννα Λάζου
Κείμενα: Μαρία Κέκκου
Κοστούμια: Μαίρη Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαυρόπουλος